Om ervoor te zorgen dat iedereen maximale veilinformatie heeft en daardoor de veiling wellicht iets sneller kan verlopen heb ik de volgende twee vormen van geautomatiseerde Google Sheets gemaakt. Het volgt een centraal systeem waarin wordt bijgehouden welke renner wordt aangeboden, welke renners zijn verkocht (met verkoopprijs) en dus ook welke renners nog niet verkocht zijn. Tijdens de vorige veiling hebben we het systeem getest (met Wijnand) en het werkt goed.

De sheets bevatten de meest actuele ploeg van de renner en stelt je in de gelegenheid om tijdens de veiling maximaal overzicht te hebben. We proberen hiermee een meer ‘gelijk speelveld’ te creëren. Helemaal een gespreid bedje is het niet; je moet er wel iets voor doen.

Eigen kant-en-klare omgeving

In deze omgeving heb ik een gepersonaliseerde spreadsheet voor je gemaakt waarin alle voor jou relevante informatie op verschillende tabbladen wordt gepresenteerd. Kijk hier voor een voorbeeld. Je kunt dan tijdens de veiling zoeken en filteren in de lijst met niet verkochte renners en je hebt een overzicht van je eigen ploeg en je maximale bod. Als je hiervan gebruik wil maken moet je mij een mailadres geven wat aan Google is verbonden. Nadeel hiervan is dat het iets minder makkelijk te koppelen is aan bijvoorbeeld je eigen geheime lijst.

Basissheets voor eigen te maken sheet

Er is ook de mogelijkheid om te koppelen met deze lijsten. Op basis van deze lijsten kun je in een eigen ongedeelde spreadsheet allerlei koppelingen en formules maken die alleen voor jou zichtbaar zijn.

Voorbeeld 1:

In onderstaand voorbeeld wordt gebruik gemaakt van dropdown menu’s. In dit scherm heb je overzicht van de beschikbare renners in specifieke ploegen, de nog niet verkochte jokerrenners, de beschikbare renners in een zelf makkelijk te bepalen leeftijdsrange en een overzicht van de ploegen.

Voorbeeld 2:

Hier een overzicht met allerlei relevante en minder relevante informatie. Alles is zelf makkelijk aan te passen.

Hoe krijg je eigen sheet?

Maak een spreadsheet aan in je eigen Google omgeving (is gratis en onderdeel van een Google account). Deel die met mij (als bewerker) en ik zal alles voor je klaar zetten. Daarna ontneem je mij weer alle rechten en is de sheet privé. Google sheets werkt qua formules bijna gelijk als Excel. Er zijn wel verschillen maar er zijn tutorials in overvloed. Daarnaast hebben Wijnand en ik inmiddels ook enige kennis. De sheets kun je op je telefoon, iPad of Laptop zien en bewerken.

Presentatiescherm op beamer

Op de beamer wordt ook een scherm getoond dat onderdeel uitmaakt van het geheel. Dus ook zonder deze sheets heb je voldoende informatie (ook hier de actuele ploegen).