Na een veiling van ongeveer zeven uur is de ploeg van het komende jaar weer bekend. Ik heb mij in grote lijnen aan mijn plan B kunnen houden. Daarin waren Simon Yates en Arnaud Demare de gewenste kopmannen. Yates omdat hij door de bookmakers al de absolute kanshebber voor de Tour Down Under wordt gezien en Demare omdat hij met ruzie weg is gegaan bij FdJ. In Arkea heeft hij  een ploeg gevonden waarin hij wordt omringd door sterke renners om zijn klasse te bewijzen.

Voor veel renners heb ik een beetje teveel betaald. Dat is ieder jaar zo en ook niet te voorkomen. Vanaf nu zijn dit de dertig renners die een gooi moeten doen naar de derde overwinning in het Wielerspel. De kans lijkt mij op dit moment niet heel groot. Een score net boven de 100 is denk ik een meer realistische inschatting.

De drie kopmannen

1

YATES Simon

31

19

Simon Yates is de ervaren kopman in mijn ploeg van 2024. Een klassementsrenner die wellicht niet meer in staat is om een grote ronde te winnen. Dat weet hij gelukkig zelf ook. In etappewedstrijden van een week en in de zwaardere klimklassiekers is Simon altijd een kanshebber. Met oog op het WK en de de Tour Down Under was ik bereid behoorlijk diep in de buidel te tasten voor deze Brit. Simon zal de Tour rijden en kan daarin strijden om een plek in de top 5.

2

DEMARE Arnaud

32

9

Demare kreeg het vorig jaar aan de stok met zijn ploegleiding bij Francais des Jeux. Na meer dan 10 jaar trouwe dienst werd hij zomaar aan de kant geschoven. Arnaud is getergd. In zijn missie om zijn gelijk te bewijzen zal hij willen laten zien dat hij nog steeds een van de sterkste Franse renners op dit moment is. Demare is een sprinter waar je altijd rekening mee moet houden maar is ook in klassiekers een renner die om de winst strijdt..

3

STUYVEN Jasper

31

3

Jasper is de laatste kopman hoewel ik er maar 3 punten voor hoefde te betalen. Net als de andere kopmannen behoort hij niet tot de absolute top in zijn specialisme. Stuyven is de kopman voor de Vlaamse klassiekers. Een kasseienvreter die in de vele (semi)klassiekers een vrije rol heeft in het sterke collectief van Trek.

De achttien ervaren krachten

1

GALL Felix

25

6

Felix Gall is een relatief jonge Oostenrijkse klimmer die vorig, voor mij, uit het niets de koninginnenrit in de Tour wist te winnen. Daarnaast eindigde hij keurig 8ste in het algemeen klassement. Het is altijd de vraag of hij in het volgende jaar gaat bevestigen of zelfs een volgende stap kan maken. De randvoorwaarden zijn desalniettemin zeer gunstig.

2

WELLENS Tim

 

32

5

Wellens is al veel vaker een zeer gewaardeerd lid van mijn ploeg geweest. Hij maakt deel uit van de sterkste ploeg ter wereld (UAE) en zal regelmatig moeten knechten voor de absolute kopman Pogacar. Maar er zijn ook veel wedstrijden waarin hij zal worden uitgespeeld als (mede)kopman. Traditiegetrouw wint hij in het voorseizoen al de nodige punten.

3

TILLER Rasmus

27

4

Rasmus is één van de twee Noorse klassiekerrenners in mijn ploeg. UnoX is een ploeg met een duidelijke toekomstvisie. Het positioneert zich als het Ajax van het wielrennen als het gaat om talentontwikkeling. De successen kunnen dus niet uitblijven. Tiller wordt dit jaar 28 en dat wordt gezien als de leeftijd dat een renner in de kracht-van-zijn-leven staat.

4

HIGUITA Sergio

26

4

Sergio kende een zeer matig 2023. Met zijn aflopende contract zal hij dit jaar weer willen laten zien dat hij tot de topklimmers in het peloton behoort. Hij zal ook moeten knechten voor Roglic maar mag in andere koersen voor eigen kans rijden. Potentiële winnaar van een zware meerdaagse klimkoers zoals hij in het verleden al eerder deed.

5

KÄMNA Lennard

27

3

Lennard is één van de weinige renners die ik vorig jaar ook in mijn ploeg had. Met zijn aanvalslustige manier van koersen is het lastig om hem niet sympathiek te vinden. Hij heeft het plezier in wielrennen teruggevonden door zich te richten op ontsnappingen in zwaardere eendagswedstrijden en etappes.

6

ZANA Filippo

24

3

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Zana al een etappe in de Giro en het nationaal kampioenschap van Italië gewonnen. Filippo is een klimmer die het in een sprint na een zware koers kan afmaken.

7

TRENTIN Matteo

34

2

Hoewel de jaartjes beginnen te tellen is deze veelzijdige renner nog altijd een factor om rekening mee te houden. Matteo rijdt dit jaar voor het Zwitserse Tudor. Verlost van het juk dat de UAE ploeg hem oplegde mag hij in de nadagen van zijn carrière weer volledig voor eigen kans gaan rijden.

8

PARET PEINTRE Aurélien

27

2

Beide broers Paret Peintre rijden dit jaar voor mijn ploeg. Ik loop bij Yates al het risico de verkeerde broer te hebben gekocht en dat mocht mij niet tweemaal gebeuren. Aurélien is de oudste van de twee. Meer ervaren en met een behoorlijk indrukwekkend palmares. Zijn mooiste zege behaalde hij vorig jaar in de 4de etappe van de Giro. Aurélien is een klimmer die ook kleinere etappekoersen kan winnen.

9

AULAR Orluis

27

2

Orluis is een razendsnelle Venezolaan die ook makkelijk bergop rijdt. In zowel het nationaal kampioenschap op de weg als tegen de klok is hij de topfavoriet. Een positief rendement lijkt daarmee gegarandeerd. Dat kan helaas niet van al mijn aankopen worden gezegd.

10

SOLER Marc

30

2

Marc Soler zal vaak hand- en spandiensten moeten verlenen aan de kopmannen binnen UAE. Maar deze oud-winnaar van de Ronde van de Toekomst mag ook met regelmaat voor eigen kans rijden. Hij heeft een aanvallende en iets onnozele rijstijl en is daardoor een leuke renner om in je ploeg te hebben. Deze meervoudig etappewinnaar in de Vuelta kan veel punten bijeen sprokkelen.

11

DVERSNES Fredrik

26

2

Frederik is de tweede Noorse krachtpatser in mijn ploeg. Dversnes heeft niet alleen overdreven veel medeklinkers in zijn achternaam, hij kan ook in zwaardere eendaagse wedstrijden meedoen voor de overwinning.

12

ACKERMANN Pascal

29

2

De reden dat Pascal ieder jaar een beetje goedkoper wordt komt omdat hij al jaren zeer matig presteert. Toch liet hij vorig jaar in de Giro zien dat hij het sprinten niet verleerd is. Dit jaar maakt hij een nieuwe start bij Israël Premier Tech. Ik hoop voor beiden dat dit een positieve impuls gaat geven aan zijn carrière. In potentie is hij nog steeds één van de snelste sprinters in het peloton.

13

DAINESE Alberto

25

2

Dainese is ook een sprinter. Deze watervlugge Italiaan is voor de duvel niet bang. Hij heeft na jaren het strenge regime van DSM achter zich gelaten en gaat verder bij Tudor. Daarin zal hij vaker als kopman mogen fungeren. Alberto wint ieder jaar een paar wedstrijden dat zal hij in 2024 blijven doen.

14

SERRANO Gonzalo

29

2

Serrano is een atypische Spaanse renner. Hij is relatief lang en zwaar maar kan toch behoorlijk goed klimmen. Vorig jaar won hij de Grand Prix de Wallonie door onder meer van der Poel en Teuns te verslaan. Gonzalo zal in veel wedstrijden binnen de Movistar equipe een beschermde status hebben.

15

VANSEVENANT Mauri

24

2

Mauri won helemaal aan het begin van 2023 een etappe in Oman en kende daarna heel veel pech. De Belgische wielerpers is zeer lovend over zijn mogelijkheden. Ik hoop dat hij in 2024 laat zien dat hij ook in de grotere wedstrijden kan winnen.

16

NIZZOLO Giacomo

34

1

In iedere groep is iemand de oudste. In dit sterrenensemble is Giacomo dat. Hoewel hij bij de start van het seizoen nog herstellende is van een breukje in zijn been zal Nizzolo zich, later in het seizoen, weer mengen in het sprintgeweld. Daarin is hij een factor om rekening te houden. Helemaal als de absolute top in het sprintersgilde er niet bij is. In de kleinere Italiaanse koersen zal hij willen toeslaan.

17

GUERREIRO Ruben

29

1

Deze Portugese puncher heeft mij vorig jaar veel plezier en punten gebracht. Ondanks pech verdiende hij zich vorig jaar ruim terug. Dit jaar dus weer in mijn bezit.

18

EEKHOFF Nils

25

1

Nils Eekhoff is één van de beste klassiekerspecialisten van zijn generatie. Door pech is zijn palmares tot nu toe akelig leeg. Daar gaat in 2024 verandering in komen. Vorig jaar liet hij al zien over een hele snelle sprint te beschikken na een lastige wedstrijd. Dit jaar zal hij weer een beetje sterker zijn en in aanmerking komen voor die eerste grote overwinning.

De negen jongelingen

1

GREGOIRE Romain

21

9

De ‘Golden Boy’ van het Franse wielrennen. Romain is een jonge klimmer die door de internationale wielerpers wordt gezien als één van de allergrootste talenten op dit moment. Na vorig jaar de Vuelta te hebben gereden zal hij dit jaar in de Tour de France debuteren, Ik verwacht dat hij daar de witte trui zal winnen. Ik moest het belachelijke bedrag van 9 betalen waardoor een positief rendement lastig wordt.

2

SHEFFIELD Magnus

22

5

Sheffield is één van de grootste wielertalenten. Een klimmer met een uitstekende tijdrit. Hij voldoet aan alle randvoorwaarden om op termijn een hele goede klassementsrenner te worden. Gek genoeg is de overwinning van de Brabantse Pijl de mooiste op zijn palmares tot nu toe. Dus in de zwaardere eendagskoersen heeft hij ook kansen. Ik heb Magnus ook gekocht omdat ik een joker op hem had staan.

3

NYS Thibau

22

2

De zoon van Sven staat te boek als klimmer met een uitstekende sprint. Zo won hij ook vorig jaar de Grote Prijs Aargau in Zwitserland. Daar versloeg hij na een zware koers Hirschi en Bilbao in de sprint. Ook bij Nys is het volkomen onduidelijk waar zijn plafond ligt. Het sprokkelen van punten lijkt een zekerheid.

4

PAGE Hugo

23

2

Hugo Page is een klimmer met een hele snelle sprint in zijn benen. Vorig jaar werd hij nipt verslagen in de Cadel Evans Road Race. Later in het jaar kon hij het wel afmaken. Page is een groot talent die dit jaar een grote stap zal gaan maken en verschillende koersen gaat winnen.

5

LAURANCE Axel

23

2

Laurance werd vorig jaar afgetekend wereldkampioen bij de beloften.  Ondanks zijn zeer jonge leeftijd heeft hij al een rijkgevulde erelijst. Axel is een renner die vooral op zijn plek is tijdens zwaardere eendagskoersen.

6

PENHOËT Paul

23

1

Penhoët is misschien wel de aanleiding dat Demare weg moest bij FdJ. Hij is de sprinter binnen deze sterke Franse formatie. In de vele kleinere Franse koersen zal hij de nodige overwinningen vieren in 2024. In aanloop van het seizoen scheurde hij een kruisband. Boze tongen (PB) beweren dat dit zou zijn gebeurd tijdens een potje zaalvoetbal met vrienden. Deze informatie heeft mij pas na de veiling bereikt. Helaas.

7

PARET PEINTRE Valentin

23

1

Het jongere broertje van Aurélien wordt gezien als een groot klimtalent. Misschien heb ik hem een jaartje te vroeg gekocht.

8

PICCOLO Andrea

23

1

Piccolo maakte enorme indruk in zijn eerste maanden als prof. Daarna viel hij een beetje terug. Nu lijkt de tijd rijp om een volgende stap te maken. Piccolo is een hele goede tijdrijder maar kan ook aardig klimmen en sprinten. Een hele complete renner dus.

9

MIHKELS Madis

21

0

Madis kwam vorig jaar lelijk in het nieuws omdat hij het weinig woke “spleetooggebaar” maakte vlak voor de start van een koers in China. Hij heeft enorme spijt betuigd. Omdat ik ook meer dan eens mijn excuses heb moeten maken en ik groot liefhebber ben van de klassieke Chinese keuken heb ik deze jonge Estse sprinter een contract voor-een-broek-en-een-trui aangeboden. Ik verwacht veel van hem.