Van vorig jaar heb ik geleerd dat ik vaak beter renners kan kopen die ik eigenlijk niet wil hebben zoals Uran en Demare, dan renners die ik graag wil hebben als Jungels en Porte. Het rendement van de eerste twee was veel hoger dan dat van de laatsten.

Deze gedachte wil ik verder evolueren, vandaar dat ik in deze presentatie een onderscheid maak tussen de renners die ik graag wilde hebben en de rest.

Om met de eerste groep te beginnen.

Boasson Hagen, bij iedereen natuurlijk bekend. Reed vorig jaar heel sterk. In mijn ploeg voor 10 punten, dat is de maximum prijs die ik wilde betalen;

Bob Jungels, door mij ontdekt en sindsdien bejokerd. Mede hierdoor voor slechts 8 punten in de tas. Dat is natuurlijk goedkoop. Nadeel is dat hij de tour wil gaan rijden als kopman van quick step. Ik zie Bob liever in rondes van een week en inde voorjaarsklassiekers. Eerlijk gezegd heb ik Bob destijds aangeschaft voor het Vlaamse werk. Ik denk nog steeds dat dat zijn stiel is, maar laat mij graag verrassen.

Diego Rosa, sinds vorig jaar in mijn bezit. Reed twee jaar geleden de pannen uit de straat in Lombardije. Sinds zijn overgang naar Sky slechts nog knecht. Hopelijk krijgt hij dit jaar wel loon naar werken. 2 punten is dus wat mij betreft zeker niet duur.

Kennaugh, 3 punten, is weg bij Sky en mag in zijn nieuwe ploeg voor eigen kans gaan. Peter is een klasserenner met veel potentie.   Ik hoop dat het er uit komt.

Daniel Mc Lay, 4 punten is aan de dure kant voor deze subtopsprinter, temeer daar hij is overgestapt naar de world tour en hij tegen de top tekort komt. Deze renner is subtop en hoort in een subtopploeg subtopkoersen te rijden, daar heeft hij kans om te winnen. Daarmee verdiende hij vorig jaar 7 punten. Ik hoop dat Jonathan Vaughters Dan lekker laat rijden in de kleine koersen en thuis laat in de grote rondes.

Enrico Mas, 3 punten, is niet duur voor de nieuwe Spaanse ronderevelatie, gaat bij quick step het gat opvullen wat Dan Martin achter laat. Topkoop.

David de la Cruz, zelfde soort renner als Mas, 2 punten is niet duur, is met 29 jaar wel in de kracht van zijn leven. Gaat alleen helaas knechten bij sky. David en ik hopen op een forse schorsing van Chrisje F.

Haussler, gekocht voor 2, ik werd vorig jaar uitgelachen omdat hij zwaar geblesseerd was, dat wist ik niet, maar bleek wel waar. Ik heb hem alleen maar gekocht omdat hij nu niet geblesseerd is in de vermoedelijk ijdele hoop dat daarmee de lachers van toen het lachen alsnog zal vergaan.

Amador, natuurlijk altijd 1 puntje waard. Een min x joker die ik liever op een renner als Roglic of Theuns had gehad.

Cosnefroy, wereldkampioen bij de beloften en ook al winnaar in de GP d isbergues nadat hij in augustus 2017 tekende bij AG2R. Is 22 jaar en zal de opengevallen joker die van Dylan Theuns was van hem overnemen. Wereldtopkoop. Voor 1.

Stijd vd Bergh, denkt zelf dat hij nog altijd die klassieker kan winnen. Is met 34 niet meer piep. Maar wie weet.

Hugh Carthy, hele goede subtopronderenner, kan maar zo 5 verdienen, met 1 punt dus niet al te duur betaald. Gaat ook bij Vaughters rijden. Vorig jaar ook al in mijn team. Dat geldt  ook voor:

Max Wahlscheid, voor 1 punt een topkoop. Supersnelle Duitse sprinter. Ik noemde hem vorig jaar al de opvolger van Kittel. Dat bleek toen wat voorbarig.

Phinney alleen maar gekocht omdat ik hem al jaren heb. Brengt al jaren niets op. De kans wordt dus elk jaar wat groter dat hij het volgende jaar wel een puntje verdient. Miskoop. 1 punt

Wurtz Schmidt, vorig jaar gekocht als groot talent, dat bleek er niet in te zitten. 1 punt

Boswell, goede knecht 1 punt

Teunissen, klassieke kopman bij Sunweb, met nog 3 anderen, en van die drie is hij de minste, toch ben ik blij met hem voor 1 punt

Lawless, spurtertje van 23 Sky, 1 punt wie weet.

Dat maakt 43 punten voor 18 renners die ik graag wilde hebben. Ben benieuwd naar hun gezamenlijke rendement.

Dan nu de renners die ik om andere redenen heb aangeschaft.

Gilbert 36 jaar 24 punten Aan Philippe bleef ik hangen, maar dat vind ik heel erg fijn. Kanshebber waar hij maar start. Rijdt het hele jaar door. Zal denk ik de Belgische troef zijn op het WK. Verdiende vorig jaar 40+.

Brambilla, gekocht op zoek naar een stukje naamsbekendheid. Niet duur voor 3

Colbrelli, 28 jaar, 12 punten. In de kracht van zijn leven. Is dit niet de beste Italiaanse klassieke renner? Volgens mij wel. Wereldkoop. Puur geboden ter prijsopdrijving. Wijand was al uit de stoot. Daar ben ik achteraf heel blij mee. Wereldkoop.

Adam Yates, is beter dan Simon. PB wilde 15 betalen voor zijn tweelingbroer, dan is 11 dus geen cent te veel. TOP

Stybar, 4 punten vorig jaar een rampjaar, maar wel 2e in Roubaix. Gekocht omdat ik nog een kasseienstoemper nodig had. Redelijk tevreden mee. 4 punten

Castroviejo, 1 punt is te duur, gekocht door Sky uitsluitend voor de team time trial. Miskoop

Kreuziger, 2 punten, niet duur, heb ik vaak veel meer voor betaald en is nog maar 32 jaar. Prima

En dat zijn dus 57 punten voor 7 renners die ik eigenlijk niet wilde hebben.

Mijn conclusie op dit moment is dat ik veel blijer ben met de renners die ik niet wilde kopen, dan de renners die ik wel wilde kopen. Dat komt denk ik omdat ik van mening ben dat ik in de laatste groep relatief goedkoop heb gewinkeld.

Ben erg benieuwd naar dit seizoen. Denk dat ik hoog kan eindigen. Mis wel een echt goede ronderenner. Hoop dus in the end toch maar dat Froome niet geschorst wordt.