Breda, 19 januari 2022

29ste Gespaakte Gladiatoren

Na een veiling van ongeveer 10 uur was de rook opgetrokken. De ploegen van 2022 zijn bekend. Ik kan mij geen lawaaiigere, ongestructureerdere, emotionelere en tragere veiling herinneren dan deze. Echt een veiling waar Arne met een brede grijns aan zou hebben deelgenomen en, waar nodig, het vuurtje zou hebben opgestookt. Ik hoop dat hij vanaf een wolkje heeft meegekeken en genoten.

De strategie

Er zitten vanaf nu 100 biedpunten minder in de veiling. Dat zou consequenties moeten hebben voor de prijs van renners. Maar welke? Mijn verwachting was dat de grote renners niet in prijs zouden dalen. Renners onder de top zouden dus goedkoper moeten worden en daar zou ik mij op gaan richten. Voor renners die het vorige jaar goed hebben gepresteerd wordt normaal gesproken veel betaald daarom koop ik graag renners die het jaar ervoor slecht hebben gerendeerd. Mijn gedroomde kopmannen waren Remco Evenepoel en Caleb Ewan (verwachtte kosten +/- 60 biedpunten) om daarna heel lang niet mee te bieden. Op het eind van de veiling zou ik, zoals gebruikelijk, weer proberen een grote ploeg bij elkaar te sprokkelen.

Het resultaat

De tien duurste renners zijn 8% duurder geworden in vergelijking met de top-10 van vorig jaar. Dat heeft natuurlijk veel te maken met Pogacar die maar liefst 78 punten heeft gekost (en als hij niet met tegenslag te maken krijgt is hij het meer dan waard). Maar zelfs als je alleen naar de renners 2 t/m 10 kijkt is er een prijsstijging geweest van 5%.

Helaas voor mij waren er meer ploegleiders geïnteresseerd in Evenepoel en Ewan waardoor mijn inschatting dat ze samen ongeveer 60 zouden kosten niet overeenkwam met de daadwerkelijke 73 die voor beide heren werd betaald. Er restte mij niets anders dan geduldig te veilen en voorkomen dat ik met teveel punten over zou blijven. Dat is gelukt. In 2022 heb ik een hele brede ploeg waarin ik in vrijwel elke wedstrijd een aantal goede renners aan de start zal hebben maar waarbij ik zelden een topfavoriet in mijn gelederen zal hebben.

Conclusie

De ploeg van 2022 herbergt heel veel kwaliteit en talent. Helaas zijn er vrijwel geen zekerheden. Toch ben ik zeer tevreden met de ploeg van 2022. De eerste punten van het seizoen zijn al binnen met het Australisch kampioenschap, dat door Luke Plapp werd gewonnen. De eerste klap is immers een daalder waard. Het hek is van de dam…..

De renners:

lft

nat

plg

1

Max Schachmann

27

15

Max is terug in mijn ploeg. Al twee jaar achter elkaar heeft hij Parijs Nice gewonnen en is kopman van één van de sterkste World Tour Teams, BORA Hansgrohe. Hij verdient al drie jaar achter elkaar tussen de 15 en 20 punten maar met zijn 27 jaar komt hij nu pas in de kracht van zijn leven. Maximiliaan kan behalve een rittenkoers ook een klassieker winnen.

2

Mads Pedersen

26

10

Pedersen is een klassiekerrenner met een zeer sterke eindsprint. In een sprint na een zware koers is hij één van de allersnelsten van het gehele profpeloton. De oud-wereldkampioen komt met zijn 26 jaar op de leeftijd waarin hij eindelijk de grote koersen kan oogsten. Vorig jaar kocht ik zijn meesterknecht Jasper Stuyven maar dit jaar mocht ik Mads kopen.

3

Sam Bennett

31

10

Bennett kende een dramatisch seizoen in 2021. Een blessure en een ruzie met zijn werkgever maken dat Sam een getergd man is in 2022. Hij wil de hele wereld laten zien dat hij nog steeds tot de beste sprinters van de wereld moet worden gerekend. Bennett keerde terug op zijn oude nest BORA en mocht een paar zeer sterke knechten aantrekken voor zijn sprinttrein. Hoewel ik verwacht dat Ewan en Jakobsen net iets sneller zijn vind ik 10 punten voor deze rassprinter een absolute topkoop! Ik heb hem al opgeschreven voor de groene trui in de Tour de France en winst in Milaan San-Remo.

4

Davide Ballerini

27

5

Dat ik deze krachtpatser, die door kenners tot één van de kopmannen van Quickstep wordt gerekend, voor slechts 5 punten mocht aanschaffen is geen typefout. De winnaar van de Omloop van vorig jaar is een renner die qua competenties dicht in de buurt komt van Mads Pedersen. Ballerini is een zeer snelle aankomer na een een zware koers. Met het WK parcours in het achterhoofd heb ik een aantal van deze renners aangeschaft. Ook in het klassieke voorjaar ga ik veel plezier hebben van Davide.

5

Giulio Ciccone

27

5

Ciccone is terug bij zijn ontdekker. In de ploeg waar hij zoveel succes kende. Ook Giulio komt in de kracht van zijn leven en is met het vertrek van Nibali weer de absolute kopman van Trek in de rondes waar hij start. Giulio gaat zo’n ronde niet winnen maar valt aan waar hij kan en rijdt zo steevast kort in het klassement. Zijn aanvalslust maakt hem ook een outsider in zwaardere ééndagskoersen. Behalve zijn klimmerscapaciteiten kan hij ook heel aardig sprinten.

6

Jakob Fuglsang

36

4

Jakob Fuglsang voor 4 punten is natuurlijk een onbeschrijfelijk goede koop. Vorig jaar werd er nog 23 betaald voor de Deense kopman van Israël-Premier Tech. Fuglsang kan klassiekers winnen en is mijn kopman in de Tour de France waarin hij in staat moet worden geacht om een top-10 plaats te bemachtigen. Met 36 jaar is Jakob verreweg de oudste renner in mijn ploeg.

7

Nils Politt

27

4

Politt is een ijzersterke renner. Nils is gemaakt voor de Vlaamse Klassiekers maar heeft vorig jaar vriend en vijand verbaasd met het winnen van de Ronde van Duitsland. Naast een goede tijdrit houdt Politt ook van aanvallend koersen. Hij moet ook wel want er zijn weinig renners trager in een eindsprint. Voor 4 punten is het een uitstekende koop.

8

Neilson Powless

25

3

Powless won vorig jaar de Classica San Sebastiaan en werd 5de op het WK. Toch beschouw ik Neilson als mijn slechtste aankoop bij aanvang van het seizoen. Ik hoop dat hij in 2022 gaat bewijzen dat we niet met een eendagsvlieg te maken hebben.

9

Dorian Godon

25

3

Dorian is een renner die in de kleinere Franse wedstrijden punten moet gaan sprokkelen. Godon is een renner die makkelijk op een geaccidenteerd terrein uit de voeten kan en in de finale dan beschikt over snelle benen. Zijn ploegbaas (Lavenu) acht hem in staat om een klassieker te winnen en plaatst hem op dezelfde hoogte qua talent als Cosnefroy. Ik ben iets bescheidener in mijn verwachting.

10

Tim Wellens

30

3

Tim Wellens is al veel vaker onderdeel geweest van mijn ploeg en heeft mij nooit teleurgesteld. Tim is een zeer sterke eendagsrenner die ook in kleinere rondes in Nederland en België vaak uitstekend rendeert. De zeer lage aankoopprijs garandeert een positief rendement.

11

Valentin Madouas

25

3

Valentin is een renner die in de kleinere Franse wedstrijden punten moet gaan sprokkelen. Madouas is een renner die makkelijk op een geaccidenteerd terrein uit de voeten kan en in de finale dan beschikt over snelle benen. Zoals je kunt lezen volstrekt gelijk aan de kwaliteiten van Godon.

12

Dylan Teuns

29

3

Dylan is een alleskunner. Hij kan top 10 rijden in een grote ronde maar is ook zeer sterk in eendaagse koersen. Door het presteren van Colbrelli vorig jaar heb ik het idee gekregen dat de medische begeleiding van Bahrein Victorious tot de top in het peloton moet worden gerekend. Tenminste als het gaat om het buiten-de-lijntjes-kleuren. Teuns is een renner die uitstekend past in een ploeg waarin het sprokkelen van punten van elementair belang is.

13

Tobias Foss

24

3

Deze Noorse oud-winnaar van de Tour de l’Avenir won vorig jaar zowel de wegrit als de tijdrit in het Noorse kampioenschap. Tobias is één van de groeibriljanten van Jumbo Visma voor de grote rondes. In 2022 gaat hij als schaduwkopman naar de Giro waarin hij vorig jaar al top 10 reed. Weer een jaartje sterker en gezegend met geweldige klim- en tijdritbenen hoop ik dat hij dit jaar de stijgende lijn voortzet.

14

Phil Bauhaus

27

3

Phil Bauhaus is de sprinter van Bahrein Victorious. Na een paar mindere jaren hoop ik dat Bauhaus in 2022 eindelijk zal tonen dat hij tot de snelste mannen van het peloton behoort. Phil is natuurlijk van een ander kaliber dan Sam Bennet maar in kleinere koersen is hij een man om terdege rekening mee te houden.

15

Emanuel Buchmann

29

3

Met Buchmann heb ik een klassementsrenner die net niet tot de absolute top behoort. Een subtopper dus. Met zijn 4de plaats in de Tour de France van 2019 heeft hij bewezen dat het talent in ruime mate aanwezig is. Emmanuel is een klimmer die in zware meerdaagse wedstrijden meedoet voor de eindwinst. Zijn zwakke punt is zijn tijdrit. Hij gaat in mei van start als één van de kopmannen in de Giro. Het podium moet haalbaar zijn.

16

Patrick Konrad

30

2

Konrad en Buchmann lijken in alles op elkaar. Patrick is de afgelopen 5 jaar vaste klant in de top 10 van de Giro. Omdat ze nauwelijks uit elkaar te houden zijn vond ik het verstandig om ze allebei te kopen.

17

Warren Barguil

30

2

De voormalige winnaar van de bolletjestrui in de Tour heeft mij slechts 2 punten gekost. Een koopje! Dit jaar gaat hij de dubbel Giro-Tour rijden. Warren is een aanvallende renner. Helaas vaak zonder plan. Dat maakt het een hele leuke renner om te hebben. Barguil kan heel goed klimmen maar kan het in een kleine groep ook afmaken in de sprint zoals hij al meerdere malen heeft laten zien. Onder andere met etappewinst in de Tour en de Vuelta.

18

Anthony Turgis

27

2

Turgis is een renner die tot de Flandriens moet worden gerekend. Hoewel de grote overwinning tot nu toe is uitgebleven, is deze rasaanvaller altijd één van de ‘dark horses’ in de kasseienklassiekers en andere uitdagende eendagskoersen. Dit jaar rijdt hij in een ploeg waarin die wedstrijden het speerpunt zijn. Dat kan tot mooie resultaten leiden.

19

Davide Formolo

29

2

Davide Formolo rijdt in de ploeg waarin Pogacar de absolute kopman is. In tegenstelling tot de vele andere renners in de formatie rijdt Davide een totaal ander programma dan de Tour-winnaar. Hierdoor is hij in de koersen die hij rijdt de kopman en zal hij geen knechtenrol hoeven te vervullen. Formolo is een renner die al vaak top-10 is geëindigd in de Giro en Vuelta maar hij werd ook tweede in Luik Bastenaken Luik en Strade Bianche. Ik ben heel blij dat ik hem voor (slechts) 2 punten heb mogen aanschaffen.

20

Carlos Rodriguez

20

2

Carlos is samen met Ayuso de grote Spaanse hoop op nieuw wielersucces. Rodriguez liet vorig jaar al zien dat die verwachtingen niet uit de lucht zijn gegrepen. Hij kan goed klimmen en heeft een zeer behoorlijke tijdrit. Omdat ik op de veiling helaas afscheid heb moeten nemen van een paar jokerrenners heb ik een aantal piepjonge talenten gekocht die in aanmerking komen om te worden bejokerd.

21

Florian Vermeersch

22

2

Vermeersch werd vorig jaar tweede in Parijs Roubaix. Die koers liegt nooit! De hijgerige Vlaamse wielercommentatoren bestempelen Florian al als de nieuwe Tom Boonen. Zelf blijft hij nuchter en gaat in 2022 proberen zijn talent te bevestigen. Met Vermeersch herbergt mijn ploeg veel renners die in het voorjaar kunnen schitteren. Maar ook in het najaar zal Florian zijn brute oerkracht tonen in de vele kleinere Belgische koersen waarin er zoveel punten te verdienen zijn.

22

Olav Kooij

20

2

In de categorie jong en beloftevol gooit ook Olav Kooij hoge ogen. Olav is een sprinter die aan het einde van het vorige seizoen zijn eerste profoverwinningen mocht vieren. Kooij is de enige Nederlandse renner in mijn ploeg van dit jaar. Ik verwacht veel van hem.

23

Ben Tulett

20

2

Tulett werd op 19 jarige leeftijd vorig jaar 12de in de Waalse Pijl. Drie dagen eerder werd hij 17de in de Amstel Gold Race. Je hoeft geen wielerinzicht te hebben om te weten dat je dan met een groot talent te maken hebt. Hij heeft de overstap gemaakt naar Ineos en zal direct in een aantal koersen starten om te winnen. Tulett wordt in eigen land vergeleken met Tom Pidcock. Dat lijkt mij een enorm compliment voor Pidcock.

24

Andreas Leknessund

22

2

Leknessund is een hele goede tijdrijder. Maar de meervoudig nationaal kampioen tegen de klok kan ook aardig klimmen. Zoals van de ploeg DSM verwacht mag worden zijn ze uiterst voorzichtig met deze ruwe diamant. Hij zal vooral worden ingezet in kleinere meerdaagse wedstrijden. Daarin kan hij er in 2022 één of meer van winnen.

25

Ion Izagirre

32

1

Izagirre is één van de weinige actieve renners die in alle grote rondes een etappe heeft weten te winnen. Ion is een renner met veel ervaring die in meerdaagse wedstrijden (niet tot de allerhoogste categorie behorende) kan winnen. Zijn klimmerscapaciteiten en zijn goede tijdrit maken hem tot een factor om altijd rekening mee te houden. Ik wilde graag tenminste één echte Arne-renner in mijn ploeg. Ion Izagirre is dat.

26

Markus Hoelgaard

27

1

Markus heeft eindelijk de stap gemaakt naar een WorldTour formatie. Na jarenlang in een Noorse ploeg te hebben gereden mag hij nu zijn kunsten vertonen voor Trek Segafredo. Hoelgaard is een boomlange krachtpatser die makkelijk een heuvel verteert en daarna kan rekenen op een uitstekende eindsprint. Zijn focus dit jaar zal in eerste instantie liggen bij de Vlaamse voorjaarskoersen.

27

Samuele Battistella

23

1
Sammie versloeg eind vorig jaar Hirschi, toen nog met een onbeschadigd bekken, en Lutchenco in de sprint van de Veneto Classic. Deze oud-wereldkampioen in de categorie onder 23, waarin hij onder andere Bisseger en Pidcock het nakijken gaf, heeft het zoet van de overwinning geproefd. En dat smaakt hem naar meer, heel veel meer! Battistella laat zich karakteriseren als een klimmer met een vlammend eindschot. Met zijn 23 jaar is het een renner die alleen nog maar aan kracht en snelheid wint.

28

Attila Valter

23

1

De meeste mensen kennen deze sympathieke Hongaar van de roze trui die hij vorig jaar drie dagen mocht dragen. Maar Attila is veel meer dan dat. Een hele goede en jonge klassementsrenner bijvoorbeeld. Ook in de klassiekers lijkt hij eraan te komen getuige zijn 12de plaats in de Ronde van Lombardije van vorig seizoen. Valter is kopman van FDJ in de Giro. Ik heb hem ook gekocht omdat hij Attila heet. Met zo’n naam moet je wel een over-mijn-lijk-mentaliteit hebben. In 2022 zal ‘de Hun’ weer heersen.

29

Luke Plapp

21

1

Plapp verdiende in de nacht na de veiling zichzelf al ruim terug. De kersverse Australisch kampioen is één van de supertalenten waarmee Ineos de komende jaren wil gaan oogsten. Lucas, Luke voor vrienden, werd vorig jaar al nationaal kampioen tijdrijden. Na het behalen van een Gouden Medaille, op de baan tijdens de Olympische Spelen, is hij zich in het najaar van 2021 volledig gaan richten op het wegwielrennen. Plapp is gretig, houdt van aanvallen en kan op een heuvelachtig parcours mooie dingen laten zien. Welkom terug Plappie!

30

Stan Dewulf

24

0

De laatste koers die Stan vorig jaar reed won hij. In de Boucles de l’Aulne – Châteaulin reed hij iedereen op afstand. Dat was de bevestiging die de oud-winnaar van Parijs Roubaix voor Espoirs nodig had. Er zijn weinig renners die met meer goesting de winter zijn ingegaan. Stan is de man die AG2R de glorieuze Klassiekeroverwinning zal schenken. Daar waar van Avermaet en Naesen hopeloos en duurbetaald faalden. Hup Stan!