1

BERNAL Egan Arley

24 jaar

37

Bernal is de absolute kopman van de ploeg in 2021. Egan kende vorig jaar een zeer matig seizoen. Dit is de enige verklaring dat hij maar 37 punten heeft gekost. De Giro d’Italia is het hoofddoel voor de kopman van een van de allersterkste ploegen in het peloton. Als zijn grote concurrenten zich met hun laatste reserves bevechten in de Tour de France zal Egan zich in alle rust voorbereiden op de Olympische wegrit. Egan (geen familie van Jody) rijdt inmiddels alweer een aantal maanden pijnvrij en zal al in één van de eerste koersen van het jaar zijn opwachting maken. Waar vorig jaar de Colombianen collectief een mager jaar kenden zullen ze in 2021 de Slovenen weer op hun plaats zetten. Behalve de zeges van de Giro en de Olympische Spelen verwacht ik nog een paar andere overwinningen van deze klasbak.

2

MATTHEWS Michael

31 jaar

15

Michael Matthews is virtueel maar ook in werkelijkheid terug bij de ploeg waar hij zijn grootste successen kende. Bling Bling zal de ploeg in 2021 weer de nodige glans geven. Matthews is een sprinter met inhoud die ook nog eens in klassiekers zijn mannetje staat. De strategie van de veiling was om zoveel mogelijk absolute kopmannen van ploegen te kopen. Matthews past uitstekend in dit plaatje. Nu hij weer terug is bij een Australische ploeg en de Gespaakte Gladiatoren zal hij de overwinningen aaneen sprinten. Daarnaast zal hij in 2021 eindelijk, het is immers zijn langgekoesterde droom, de Groene Trui naar Parijs brengen.

3

KRISTOFF Alexander

34 jaar

14

Alexander is ook terug in de ploeg waarin hij tot volle wasdom kwam. Omdat het WK parcours dit jaar op het lijf van Flandriens is geschreven stond Kristoff hoog op mijn verlanglijstje. Naast zijn kwaliteiten in de Vlaamse wedstrijden is Alexander ook een absolute topsprinter. In koersen met erbarmelijk slecht weer stijgen de kansen van deze Noorse krachtpatser met stip. Als de frêle veldrijders huilend afstappen van ellende verschijnt er bij Alexander een gelukzalige glimlach op zijn gelaat.

4

STUYVEN Jasper

29 jaar

10

Ook Stuyven is terug in de ploeg waar het voor hem allemaal begon. Jasper is teruggehaald met het oog op de Vlaamse wedstrijden en het WK. Stuyven komt zo langzamerhand in de kracht van zijn leven en is toe aan het winnen van zijn eerste monument. Als Jasper de voorjaarklassiekers rijdt zal hij het kopmanschap delen met Mads Pedersen. Tijdens het WK zal hij een schaduwkopman zijn achter Wout van Aert. Alle ogen zullen gericht zijn op de strijd tussen van Aert en van der Poel. In het wiel van deze matadoren zal Kristoff rustig zijn ogen de kost geven om in een eventuele sprint er met speels gemak van weg te rijden. Een twintigtal kilometer voor de finish plaatst Stuyven echter een snedige demarrage. De finish is getrokken in zijn woonplaats Leuven dus het parcours kent geen enkele verrassing voor hem. Van der Poel zit geïsoleerd en vindt dat Kristoff ook wel eens een Belg terug kan halen. Tevergeefs. Van Aert zit gevangen in het ploegenspel. In de strijd om de tweede plaats laat Alexander zien dat hij niet voor niets tot de elite van de sprint wordt gerekend. Een eerste en tweede plaats op een WK voor de Gespaakte Gladiatoren net als in 1995 met Olano en Indurain.

5

MAJKA Rafal

32 jaar

6

Raffie is in de eerste sessie van de veiling de uitzondering op de regel. Na jaren het juk van het kopmanschap, met weinig succes, te hebben gedragen kiest hij voor een rol meer in de luwte. Majka komt net te kort om in een grote ronde naar een podiumplaats te fietsen. Hij vindt het gedrang in de vlakke etappes te nerveus. Het kost hem teveel energie om zich daar te handhaven. Bij de ploeg uit de Emiraten heeft hij de rol van meesterknecht van Pogacar. In veel koersen krijgt hij echter kansen voor zichzelf. Majka is een uitstekende klimmer en droomt van het parcours van de Olympische Spelen. Raffie kan kleinere rittenkoersen winnen maar ook etappes in de grotere rondes. We hebben vorig jaar in de Giro gezien dat een eerste luitenant ook zomaar een zeer verrassende winnaar kan zijn. Welkom terug Majka!

6

BOUHANNI Nacer

31 jaar

6

Bouhani is een prima sprinter die een aantal mindere jaren heeft gekend. Het enfant terrible van het Franse wielrennen zorgt altijd voor de nodige reuring. Meestal is dat negatief. Toch is Nacer een klasbak die in de vele kleinere Franse wedstrijden meedoet voor de overwinning. Ik hoop dat hij met de jaren zijn impulsen, om iedereen op zijn bek te slaan, kan bedwingen. Als dat zo is kan hij weer de evenknie van Demare worden. Daar heb ik vorig jaar veel plezier aan beleefd. Bouhanni heeft een aantal jaren voor Cofidis gereden. Dit was een weinig gelukkige tijd voor beiden. Vorig jaar was de wederopstanding al zichtbaar en heeft Nacer als één van de weinige renners meerdere kleinere koersen gewonnen. Dat zal onopgemerkt zijn gebleven bij mijn collega ploegleiders want 6 punten voor de “Bliksemschicht uit de Atlas” is natuurlijk een koopje.

7

MOSCON Gianni

27 jaar

4

Voor alles moet een eerste keer zijn. Ook voor een onversneden racist in mijn ploeg. Moscon is even verwerpelijk als dat hij getalenteerd is. Gianni heeft een uitstekende tijdrit, kan in het middengebergte met de besten mee en kan iedere klassieker winnen. Na een aantal mindere jaren wordt 2021 het jaar waarin hij zich opnieuw zal tonen. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Gianni extreem veel talent heeft maar dat hij tegelijkertijd een ongecontroleerd heethoofd is. Bij Ineos hebben ze Matteo Tossato, een sympathieke modelprof van weleer, verantwoordelijk gemaakt voor de verdere ontwikkeling van Moscon. Hij noemt deze taak zelf een enorme uitdaging. In potentie kan Moscon 20+ punten verdienen voor het collectief. Een zeer rationele koop dus.

8

PIDCOCK Thomas

22 jaar

3

De eerste renner die ik mocht kopen in de tweede sessie was de allerbeste die nog te koop was. Een van de allergrootste wielertalenten voor slecht 3 punten. Samen met Yates wordt Pidcock kopman van Ineos in de Vuelta. Hoewel deze ploegpresentatie weinig objectiviteit kent zal de intrede van Thomas in het professionele wielrennen vele wielerliefhebbers weldegelijk verheugen. De koop van Pidcock beschouw ik als mijn beste koop ooit.

9

ARANBURU Alexander

26 jaar

2

Aranburu is een renner met een sterke eindsprint na een zware koers. Alexander is binnen het sterke collectief van Astana een plaatsje opgeschoven in de hiërarchie. Aranburu zou in 2021 wel eens tot volle ontbolstering kunnen komen. Vorig jaar reed hij voor het eerst in mijn ploeg. Daarin toonde hij al dat het een renner is die tot het selecte gezelschap van absolute winnaars moet worden gerekend. Alexander is een meerjarig jokerproject.

10

FELLINE Fabio

31 jaar

1

Fabio zit voor het 10de jaar op rij in mijn ploeg. De laatste jaren waren minder succesvol dan de jaren ervoor. Fabio heeft allerlei lichamelijk malheur achter de rug en zal de tweede helft van zijn carrière zeer succesvol starten in 2021. Fabio kan klimmen, tijdrijden en sprinten. Bij Astana zijn een aantal grote renners vertrokken waardoor er meer ruimte komt voor renners zoals Felline en Aranburu om voor eigen kans te rijden. In vele wedstrijden zullen ze overigens als beschermde kopman starten. Fabio is één van de 9 renners in dit ijzersterke collectief die over een meer dan uitstekend eindschot beschikt.

11

LATOUR Pierre

28 jaar

1

Pierre Latour voor slechts 1 punt! Voor maar één punt…. De zeer talentvolle Latour wisselde in de winter van ploeg om als absoluut kopman aan de slag te kunnen. Pierre heeft een uitstekende tijdrit en kan goed klimmen. Voor de grote rondes komt hij inhoud te kort maar alle andere meerdaagse wedstrijden kan hij winnen. Dat hij maar één heeft gekost is het resultaat van een knotsgekke veiling in combinatie met een zeer matig voorgaand jaar. Maar in Breda hebben wij veel vertrouwen in Pierke(s)!

12

ARDILA Andres

22 jaar

1

Waar Pidcock vorig jaar de BabyGiro won was Ardila het jaar ervoor de beste. Andres won met ruim 4 minuten voorsprong op nummer 2! Een ongekend verschil. In 2020 kende Ardilla net als zoveel van zijn landgenoten een zeer moeizaam seizoen. Toch achtte de voltallige directie van de Gespaakte Gladiatoren de tijd rijp om Andres aan het sterrenensemble toe te voegen. Ardilla is een uitstekende klimmer en tijdrijder.

13

PLAPP Luke

21 jaar

0

Lucas, Luke voor vrienden, Plapp is qua tijdrijden ‘The Next Big Thing’. Hoewel nog piepjong vernederde hij in januari 2021 tijdens het NK tijdrijden in Australië zijn concurrenten. Na de uitstekende voorgaande renners kon er iets risico genomen worden met de gratis renner. In de ploeg ontbrak het namelijk nog aan een echte specialist op het gebied van tijdrijden. Met Luke, die de WorldTour Teams voor het uitkiezen heeft, denk ik een meer dan behoorlijke ‘dark horse’ voor het tijdrijden op het WK en de Olympische Spelen in mijn ploeg te hebben.