20 januari 2020

Na het zeer teleurstellende vorige jaar heb ik dit jaar gekozen voor een ploeg zonder een hele dure kopman. Voor de duurste 6 renners heb ik 71 punten uitgegeven. Vier van hen wilde ik heel graag hebben. De andere twee, Demare en Martin, werden mij onverwacht gegund voor een prima prijs. Over de kopmannen ben ik gematigd tevreden. De kleinere renners zijn denk ik heel goed. Ik zal in 2020 in ieder geval een leuker wielerjaar hebben dan in de vorige editie.

EWAN Caleb

AUS

26

17

The Pocket Rocket is de kopman van de ploeg in 2020. Caleb komt in de kracht van zijn leven hetgeen zijn snelheid alleen maar goed zal doen. In een eindsprint behoort Ewan tot de absolute wereldtop. Kenners zijn het er daarnaast unaniem over eens dat hij over de allerbeste sprinttrein beschikt. Het megatalent Caleb Ewan verdient hierdoor zeker zijn aankoopbedrag terug. In een goed jaar kan hij het dubbele verdienen.

DENNIS Rohan

AUS

30

15

Rohan Dennis, door anderen Dennis Rohan genoemd, behoort tot de allerbeste tijdrijders ter wereld. Vorig jaar had hij een zeer matig jaar. Het boterde niet tussen hem en de ploegleiding en kon niet omgaan met de matige kwaliteit van het materiaal dat hem ter beschikking stond. Dit is de enige verklaring voor het relatief lage bedrag dat ik voor hem heb betaald. In een jaar met naast de tijdrit op het WK, ook een rit tegen de klok op de Olympische Spelen, maakt dat er vraagtekens gezet mogen worden bij het Wielergogme van mijn collega ploegleiders. In 2020 rijdt Dennis bij Ineos de ploeg met het hoogste budget en daardoor het beste materiaal in het hele peloton. Topkoop!

JUNGELS Bob

LUX

28

13

Bob Jungels is een allrounder van wereldklasse. Zo won hij in het recente verleden, kan ook niet anders dan recent want hij is nog maar 27, Luik Bastenaken Luik maar ook Kuurne Brussel Kuurne. Daarnaast werd Bob vorig jaar 6de in de Giro. Met het vertrek van Gilbert schuift hij nog verder naar voren binnen de hiërarchie van Deconinck Quick Step. Zijn klasse is natuurlijk de voornaamste reden voor de aankoop maar misschien wel even belangrijk is zijn aanvallende manier van koersen. Hij heeft dit jaar geen klassementsambities in de grote rondes en zal zich op eendaagse koersen richten. Ik ga een jaar lang enorm genieten van deze Luxemburgse klasbak.

SCHACHMANN Max

GER

26

13

De vierde gewenste kopman is Schachmann. Ook ik wilde graag renners die op het WK en op de Olympische spelen kans maken. Mede daarom koos ik voor Maximiliaan die nu al zeker is van het gedeelde kopmanschap van de Duits ploeg. Schachman is een meer dan uitstekende klimmer die ook een prima eindschot heeft om de sprint van een kleine groep renners te winnen. Kan in potentie heel veel punten voor de ploeg verdienen.

DEMARE Arnaud

FRA

29

10

Arnaud Demare is een klassiekerrenner met een meer dan uitstekende sprint. Al jaren is hij een factor van belang in het peloton en kopman van zijn ploeg. Voor 10 punten is het een prima koop maar de vreugde van het bezit is minder groot dan bij de vier bovenstaande renners. Toch kan hij veel punten en daarmee plezier opleveren. Samen met Marc Sarreau is hij de sprinter van dienst binnen de sterkste Franse formatie.

MARTIN Daniel

IRL

34

8

Geheel onverwacht rijdt Daniel Martin een jaar in mijn ploeg. Martin is mijn klassementsrenner voor de grote rondes. Hij gaat er geen winnen maar kan gemakkelijk in de top 10 rijden. Zijn stuurvaardigheid is een verbeterpuntje. Het plezier dat ik zal hebben als Dan Martin een grote eendagskoers wint zal bijzonder groot zijn. Ik verwacht dat meerdere ploegleiders mij dit plezier enorm gunnen.

SARREAU Marc

FRA

27

4

Marc Sarreau is de sprinter voor de kleinere Franse koersen. Vorig jaar sprokkelde Marc veel meer punten dan zijn aankoopbedrag van dit jaar. Sarreau komt in de kracht van zijn leven dus er is nog volop opwaartse potentie. In een gewoon seizoen, zonder grote tegenslag, verdient Sarreau zich ruim terug.

GOUGEARD Alexis

FRA

27

2

Gougeard is de eerste van 3 jonge Fransen die ik voor slechts 2 punten mocht kopen van mijn collega ploegleiders. Ik zie dit als een zeer gulle gift van het collectief en als blijk van vriendschap. Gougeard is een aanvaller met een leeuwenhart. Alleen in het hooggebergte is Alexis rustig. Op alle andere terreinen zoekt Gougeard naar het perfecte moment voor een aanval. Hij zal in 2020 weer een paar kleinere Franse wedstrijden winnen.

TURGIS Anthony

FRA

26

2

Ook Turgis is een jonge Fransman die graag alleen aankomt of van een klein groepje de sprint wint. Dat heeft hij vorige jaren al meerdere keren getoond. Ook Anthony zal worden uitgespeeld in de kleinere Franse meerdaagse en eendaagse wedstrijden. Daarvan wint ook hij er een paar.

MADOUAS Valentin

FRA

24

2

Valentin Madouas, inderdaad de zoon van Laurent, is een klasbak in wording. Valentin voelt zich vooral thuis in het middengebergte en de heuvelklassiekers. Vorig jaar reed hij een top 10 plaats in de Amstel Gold Race en viel hij net buiten de top 10 van de Giro. Hij wordt dit jaar nog maar 24 ! Wederom een uitstekende koop van een renner met louter opwaartse potentie.

POZZOVIVO Domenico

ITA

38

1

Domenico Pozzovivo is weer terug in de ploeg waarin hij zoveel succes kende. Hoewel de jaren beginnen te tellen was hij nog altijd een factor om rekening mee te houden in de Giro d’Italia. Vorig jaar heeft hij door een zware blessure weinig kunnen fietsen. Hierdoor is het hoogst onzeker of hij het dit jaar weer kan laten zien. Vooral ook omdat hij zijn carrière voortzet bij NTT. De ploeg die wordt gezien als ‘de Bermuda driehoek’ van goede benen. De ploeg waarin op onverklaarbare wijze elk wielertalent verdwijnt.

VISCONTI Giovanni

ITA

37

1

Visconti is de tweede oudere renner in mijn ploeg. Net als vorig jaar overigens. Giovanni Visconti is absoluut kopman van een van de sterkste continentale ploegen van Italië. Vorig jaar was hij een aantal maanden uit de roulatie maar wist toch een rendement van meer dan 300% te realiseren. Dergelijke renners worden met open armen ontvangen. In de vele kleinere Italiaanse eendagskoersen zal Visconti worden uitgespeeld. Hij zal er wel weer een aantal van winnen. Een zekere puntenpakker.

HENAO Sergio Luis

COL

33

1

Sergio Henao heeft een rampjaar achter de rug. De druk van het absoluut kopmanschap was hem misschien wel een beetje teveel. Hij verruilde Sky twee jaar geleden voor UAD om meer voor eigen kans te moeten rijden maar daar is nog weinig van terechtgekomen. Dit jaar krijgt hij in mijn ploeg de kans om zijn talent te tonen. Hij staat dit jaar binnen de ploeg meer in de schaduw van Pogacar waardoor hij in 2020 zonder druk kan presteren. Sergio’s natuurlijk jachtterrein zijn de grote rondes en andere zware meerdaagse wedstrijden.

CASTROVIEJO Jonathan

ESP

33

1

Als je Castroviejo koopt zit je in de fase van de veiling dat het hoofd het wint van het hart. Jonathan is een knecht met een geweldige tijdrit. Hij zal wel weer tijdritkampioen van Spanje worden en ook in de top 10 rijden in de tijdrit van het WK en de Olympische spelen. Daardoor zal Cassie aan het eind van het jaar een kleine winst opleveren van 1 a 2 punten.

VICHOT Arthur

FRA

32

1

Vorige jaar deelde Arthur Vichot in de misère van mijn ploeg. Hij was vanaf mei geblesseerd. In 2020 zal hij echter weer laten zien dat hij één van de betere Franse renners is. Vichot is een renner die goed uit te voeten kan in zwaardere eendagswedstrijden. Ook kleine rondes kan hij winnen. Als hij het blessureleed achter zich heeft gelaten zal deze geboren winnaar weer zeges aan-één-gaan-rijgen.

ROSA Diego

ITA

31

1

Diego Rosa had na een aantal jaar Sky/Ineos weer de behoefte om voor eigen kans te mogen rijden. In het jaar dat ik hem ontdekte won hij al direct zware eendagswedstrijden. Nu zijn bankrekening tot aan de nok gevuld is zal hij eindelijk weer meer ruimte geven aan zijn winnaarsinstinct. Rosa is een goede klimmer met een uitstekend eindschot. Ik wilde Diego heel graag hebben en ben blij dat hij slechts 1 punt heeft gekost. Dat zal volgend jaar heel anders zijn.

DE LA CRUZ David

ESP

31

1

Ook David de la Cruz was klaar met zijn knechtenrol binnen Ineos. Net als Rosa koos hij in 2020 voor zichzelf. David is een goede klassementsrenner die in rittenkoersen van een week gemakkelijk een goede uitslag kan rijden. Ik denk niet dat hij ze zal winnen maar in dergelijke wedstrijden sprokkelt hij wel veel punten bij elkaar. Het zal mij verbazen als De la Cruz zichzelf niet ruim terugverdient.

WALLAYS Jelle

BEL

31

1

Jelle Wallays is ook terug van weggeweest in mijn ploeg. Jelle is een hele goede renner voor de vele kleinere Belgische wedstrijden. Vorige jaren kocht ik Jens Keukeleire voor deze koersen maar dit jaar koos ik voor Wallays. Jelle is dol op kasseien, waaiers, regen en het naseizoen. Op het podium van Parijs Tours heeft Wallays een abonnement.

FELLINE Fabio

ITA

30

1

Fabio Felline rijdt volgend jaar bij Astana. Ik hoop dat dit weer een beetje leven brengt in zijn ooit zo hoopvolle carrière. Hoewel hij het jaren geleden voor het laatst heeft laten zien zou Felline eendaagse en kleine meerdaagse wedstrijden moeten kunnen winnen. Met de wat ruimere grenzen ten aanzien van de medische begeleiding in Kazachstan zou Fabio dit jaar weer kunnen schitteren. Ik heb wel meer hoop op succes dan in de vorige jaren. Volgend jaar plaats ik sowieso een -9 joker.

FRAILE Omar

ESP

30

1

Fraile is meervoudig winnaar van de bergtrui in een grote ronde. Omar is een aanvaller die binnen zijn ploeg altijd ruimte krijgt om in ritten in het hooggebergte voor eigen kans te gaan. Fraile is een klimmer pur sang. Daarnaast beschikt hij over een goede eindsprint waarmee hij in een sprint in van kleine groep iedereen er met speels gemak oplegt.

BOUDAT Thomas

FRA

26

1

Thomas Boudat rijdt zijn hele professionele wielercarrière al in mijn ploeg. Boudat is een sprinter die in de kleinere Franse en Belgische wedstrijden kan winnen. Samen met Sarreau is hij aanvoerder van het jonge sprintersgilde in Frankrijk. Thomas is een prima koop voor 1 punt.

ARANBURU Alex

ESP

25

1

De minder ingelezen wielerkenner zal Aranburu wellicht niet kennen. Dat zal na dit jaar anders zijn. Alexander laat zich het best omschrijven als een sprinter met klimmerscapaciteiten. Vorig jaar reed hij nog voor het kleinere Caja Rural maar in 2020 mag hij het laten zien voor het grote Astana. Deze 24 jarige klasbak wordt in eigen land gezien als de langverwachte opvolger van Oscar Freire. Ik ben even benieuwd als hoopvol.

POWER Robert

AUS

25

1

Robert Power werd jarenlang gezien als het grootste Australische rondetalent na Cadel Evans. Die belofte heeft hij nog niet ingelost. Hij krijgt dit jaar, na vijf jaar trouwe dienst, de laatste kans binnen mijn ploeg om zijn klasse te tonen. Met het vertrek van Tom Dumoulin komt er wel meer ruimte voor renners zoals Power. Het zou heel erg mooi zijn als het hem lukt om dit jaar de noodzakelijke stappen richting de absolute wereldtop te kunnen zetten. Robert is een goede klimmer en heeft een uitstekende tijdrit.

RIVERA Kevin

CRC

22

1

Zijn ploegleider Gianni Savio heeft een uitstekend track record als het gaat om het ontdekken van talent uit Midden- en Zuid-Amerika. Bernal en Sosa zijn hiervan recente voorbeelden. Kevin Rivera ziet hij zelf als zijn grootste ontdekking ooit. Hoewel Kevin nog heel jong is lijkt een doorbraak niet lang op zich te laten wachten. Rivera is een klimmer die in rittenkoersen van een week en de zwaardere eendaagse wedstrijden om de winst mee zal doen. Rivera is de benjamin van de ploeg en komt in aanmerking voor de vrijgekomen joker.

KANTER Max

GER

23

0

Max Kanter was in de juniorentijd niet te kloppen. Hij werd vorig jaar dan ook met veel bravoure aangekondigd als ‘the-big-next-German-sprinter‘ bij Sunweb. Daar is heel weinig van terechtgekomen. Toch heeft de ploegleiding enorm veel vertrouwen in deze rappe jonge Duitser. Kittel en Degenkolb debuteerden in dezelfde ploeg dus ervaring en inzicht kan ze niet worden ontzegd. Max is de meest risicovolle renner die ik in 2020 heb gekocht. De kans is zeer groot dat na het einde van dit jaar hij, als enige in mijn ploeg, helemaal niets heeft verdiend. De smaak van de overwinning in deze editie zal desalniettemin zoet zijn.