PORTE Richie (33) 35
Klassementsrenner, Klimmer & Tijdrijder

Richie is de kopman van de ploeg waarmee ik in 2018 hoge ogen hoop te gooien. Portes grootste tegenstander is Porte zelf. De tegenslag die hij ieder jaar heeft is zonder uitzondering zijn eigen schuld. De val in de Tour van vorig jaar is slechts één van de vele voorbeelden. Ook komt Richie steevast tekort in de laatste week van een grote ronde omdat hij de eerste etappes graag wil laten zien hoe sterk hij is.

Ik hoop en verwacht dat Richie zich realiseert dat 2018 één van de laatste kansen is om de Tour de France te kunnen winnen. Een schorsing van Froome zou behoorlijk bijdragen aan zijn kansen. Maar ook als Froome wel start hoop ik dat het grote respect van Porte voor Froome een enorme deuk heeft opgelopen.

Porte is een ronderenner pur sang. Geweldige klimmer en uitstekende tijdrijder. In 2018 rijdt Richie met een engeltje op zijn bovenbuis waardoor tegenspoed en tactische blunders uitblijven. Niet alleen de vis wordt duur betaald; Porte ook. Helaas. Ik zou al heel erg blij zijn als hij zichzelf enigszins terugverdient. Bij Tour-winst zou Richie meer dan 60 punten kunnen verdienen.

MAJKA Rafal (29) 15
Klassiekerrenner, Klimmer & klassementsrenner

Het seizoen van Majka kende in 2017 een iets ander verloop dan gepland door een onverwijtbaar stuurfoutje van een zeer getalenteerde en gewaardeerde collega. Majka is onze man voor het rondewerk, de klassiekers met heuvelachtig parcours en dit jaar het WK. Rafal is een klasbak die dit jaar in de kracht van zijn leven komt. Met het aankoopbedrag van 15 lijkt een positief rendement een zekerheid.

CAVENDISH Mark (33) 11
Sprinter

Tot zaterdag 13 januari 20:32 jongstleden heb ik Cavendish tot op het bot gehaat. Toen zag ik het licht. Voor mij heel onverwacht. Cavendish is een enorme lieverd die vaak verkeerd wordt begrepen. Mark is absoluut kopman van zijn ploeg. Misschien nog wel belangrijker: hij ziet zichzelf (nog steeds) als één van de beste sprinters in het peloton. Ik ben het dit jaar helemaal met hem eens. Cavendish won in zijn loopbaan al 30 (!) touretappes. Wat mij betreft blijft het daar niet bij.

FELLINE Fabio (28) 4
Klassiekerrenner, Tijdrijder & klassementsrenner

Fabio is zoals ieder jaar ook in 2018 in mijn bezit. Wat een leuke renner! Fabio is het langjarige jokerproject. Met 28 jaar wordt het zo langzamerhand tijd om te gaan oogsten. Felline is een klassiekerrenner voor het Vlaamse werk en de vele Italiaanse koersen in het middengebergte. Door zijn uitstekende tijdrit moet hij ook met speels gemak kleinere rondes kunnen winnen.

PEDERSEN Mads (23) 4
 Tijdrijder & klassementsrenner

Mads is één van de vele Scandinavische krachtpatsers in mijn ploeg van 2018. Pedersen won oppermachtig de Ronde van Denemarken. Helaas bleken, voor mij onverwachts, meer ploegleiders die beelden te hebben gezien. Dat heeft een voor negatieve invloed op het aankoopbedrag gehad. Mads kan helemaal niets verdienen in 2018 maar zou ook definitief kunnen doorbreken. Mads is een goede tijdrijder waardoor hij kleine rondes van een week kan winnen. Daarnaast is hij in een klein groepje aanvallers vaak de snelste.

POZZOVIVO Domenico (36) 3
Klassementsrenner & Klimmer

Domenico is onze kopman voor de Giro. Ondanks zijn hoge leeftijd zal het niemand verbazen als hij weer in de top-5 eindigt van zijn geliefde Ronde van Italië. Pozzovivo wordt in 2018 voornamelijk door Italiaanse renners gesteund hetgeen zijn presteren alleen maar zal vergemakkelijken. Zonder tegenslag is een positief rendement gegarandeerd.

KEUKELEIRE Jens (30) 3
Klassiekerrenner

Wellicht omdat andere ploegleiders bekend zijn met de warme band die ik met Jens heb moest ik dit jaar (meer dan verwacht) veel betalen voor Keukeleire. Na een succesvol Australisch avontuur is hij nu weer kopman van een grote Belgische formatie. Keukeleire is onze kopman voor de Vlaamse klassiekers. In deze koersen zal hij nooit de topfavoriet zijn maar wel een renner zijn om rekening mee te houden. In 2018 zal Jens echter ook starten in de vele kleinere Belgische koersen waarin hij wel als kanshebber zal starten.

VICHOT Arthur (30) 3
Klassiekerrenner

Vichot en ik hebben een knipperlichtrelatie. Deze vorm wordt door ons beiden als zeer prettig ervaren. In jaren waarin hij wil winnen en zijn palmares met goud inkleurt rijdt Arthur in mijn dienst. In de wat stillere jaren waarin hij zijn rust zoekt in de buik van het peloton vindt hij onderdak bij de ploeg van PB.

2018 wordt dus weer een jaar waar, in koersen op de Franse wegen, de eerzuchtige Vichot zal gaan oogsten. Vichot is een renner met inhoud die in koersen met een selectief parcours altijd tot de topfavorieten moet worden gerekend.

HIRT Jan (27) 2
Klassementsrenner & Klimmer

Hirt reed vorig jaar in de bescheiden CCC formatie en mag in 2018 zijn geluk beproeven bij Astana. Met absoluut kopman Lopez die zich richt op de Tour de France is Jan één van de kopmannen voor het klassement in de Giro. Zonder hulp werd hij in 2017 al 12de. Als tijdrijder komt Hirt nog duidelijk te kort maar in het hooggebergte staat hij zijn mannetje. Ik ben blij met Jan!

CHAVANEL Sylvain (39) 1
klassementsrenner & Tijdrijder

In 2003 bood ik, als zijn ontdekker, Sylvain zijn eerste Wielerspel-contract aan. Na vele, voor hem vaak zeer teleurstellende, omzwervingen is hij weer terug op het oude nest. Hij wil de ploeg, waar het voor hem allemaal begon, in zijn laatste jaar als profrenner, bedanken met een indrukwekkende reeks overwinningen. Geïnspireerd door het laatste jaar van Dirk Kuyt bij Feyenoord zal voor Chavanel in 2018 een vergelijkbaar jongensboek worden geschreven.

CONSONNI Simone (24) 1
Sprinter

Consonni wordt in Italië gezien als één van de grootste sprinttalenten. In het jaar waarin hij 24 wordt hoop ik dat hij iets van zijn klasse zal gaan tonen. In sprints met de allergrootste sprinters, zoals bijvoorbeeld Cavendish, zal hij nog tekort komen. In sprints tussen de sprinters van de tweede rij doet Simone mee voor de overwinning. Door zijn redelijke tijdrit zou hij ook kleinere meerdaagse koersen kunnen winnen.

CARAPAZ Richard (25) 1
klassementsrenner

Dat ik Carapaz voor één punt heb mogen aanschaffen had ik vooraf niet durven dromen. Richard heeft in zijn eerste jaar op WorldTour niveau vele podiumplaatsen in meerdaagse wedstrijden bijeengereden. De sympathieke Ecuadoriaan klimt met de beste mee in het hooggebergte en heeft daarnaast ook een redelijke tijdrit achter de hand.

MORENO Daniel (37) 1
klassementsrenner

Hoewel zijn hoogtijdagen al een paar jaar achter hem liggen is Moreno nog altijd een renner die ik graag in mijn ploeg heb. In etappes van zware meerdaagse wedstrijden gaat Daniel graag in de aanval. Met zijn sterke sprint bergop is deze oud-winnaar van de Waalse Pijl altijd een actor om rekening mee te houden. Hoewel de kans groot is dat hij helemaal niets verdient in 2018 ben ik heel benieuwd naar zijn presteren bij de ploeg van Vaughters.

JANSEN Amund Grøndahl (24) 1
Klassiekerrenner

Jansen liet in 2017 een hele mooie ontwikkeling zien en was in het najaar sterk in de Vlaamse wedstrijden. Deze boomlange oersterke Noor met een uitstekend eindschot gaat in de komende jaren een grote koers winnen. Het zou mij plezieren als dat al in 2018 zou gebeuren. Amund is niet bang om te koersen en gaat graag mee in ontsnappingen.

HANSEN Jesper (28) 1
klassementsrenner & Tijdrijder

Ik maakte kennis met Jesper in de 4de etappe van de ronde van Turkije. Hij was de enige die Ulissi tegenstand kon bieden in een lastige etappe. Hansen is oud winnaar van de Ronde van Noorwegen en is een redelijke klimmer met een redelijke tijdrit. Van Jesper verwacht ik dat hij in kleinere rondes met een beroerd startveld punten gaat sprokkelen.

BLYTHE Adam (29) 1
Sprinter

Adam is de sprinter in de bescheiden Aqua Blue formatie. In de vele kleinere Vlaamse koersen is hij altijd kanshebber. In het Wielerspel zijn er heel veel punten te verdienen in de kleine koersen in met name Frankrijk, België en Italië. Renners die voor deze koersen worden gekocht zullen zelden de grootverdieners worden maar hebben wel al heel snel een mooi rendement.

CICCONE Giulio (24) 1
klimmer

Deze jonge Italiaanse klimmer won in 2016 al een Giro-etappe. In 2017 liet hij een gestage groei zien en in 2018 zal hij de hoge verwachtingen waarmaken die heel wielerminnend Italië ten aanzien van hem heeft. Hoewel zijn ploeg Bardiani niet de reputatie heeft brandschoon te zijn is Giulio een man die puur op klasse en talent zal gaan excelleren.

JUUL JENSEN Christopher (29) 1
Knecht maar wel heel erg sterk

Wederom een Scandinavische krachtpatser. Juul Jensen is met name sterk in eendagskoersen met een licht geaccidenteerd profiel. Dit jaar rijdt hij voor het eerste jaar in Australische dienst na een aantal jaren bij Astana. Chris zal in koersen als de Brabantse Pijl en de Strade Bianchi de eer van mijn ploeg enigszins moeten proberen te redden. Punten verdienen is bijzaak.

BOUDAT Thomas (24) 1
Sprinter

Boudat is de sprinter van Direct Energie. Tegen de grote sprinters komt hij nog net snelheid tekort maar in de kleinere Franse wedstrijden strijdt hij voor de eerste plaats. Het presteren van Boudat was voor de ploegleiding van Direct Energie aanleiding om het contract van Coquard niet te verlengen. Boudat was halverwege 2017 gewoonweg sneller dan Brian. Voor mij een reden om deze jolige Fransman een kans te geven.

RESTREPO Jhonatan (24) 1
Sprinter & klimmer

Kenners noemen Restrepo de “Colombiaanse Valverde”. Jhonatan kan goed klimmen en heeft een sterke sprint. Hij mist nog wel inhoud maar kan daarentegen ook aardig tijdrijden. Dit jaar zal Restrepo zich wellicht nog beperken tot het sprokkelen van punten.

LAMMERTINK Maurits (28) 1
Knecht

Lammertink rijdt bij Katusha vaak in dienst van een kopman. Maar soms mag hij voor eigen kans gaan. Deze oud-winnaar van de Ronde van Luxemburg heeft een sterk eindschot op lastige klimmetjes. Ik hoop dat Maurits in 2018 een topdag kent als hij voor eigen kansen mag gaan. De kans op helemaal niets is helaas wel veel groter.

CUMMINGS Stephen (37) 1
tijdrijder & Aanvaller

Cummings is een rare snuiter. Hij durft niet in het peloton te rijden en rijdt daarom of helemaal achter in het peloton of hij rijdt ervoor. Die angst heeft hem gek genoeg al veel punten opgeleverd. Cummings is wellicht net over zijn top heen maar lijkt een zekerheid voor een paar puntjes.

EIKING Odd Christian (24) 1
 klassementsrenner & Tijdrijder

Odd kan de hoge verwachtingen van de internationale wielerpers tot nu toe niet helemaal waarmaken. Hij probeert in 2018 bij Wanty zijn prille carrière nieuw leven in te blazen. Eiking is een klassementsrenner met een redelijke tijdrit. Vorig jaar won hij de hoog aangeschreven Franse semi-klassieker Boucles de l’Aulne. In eendagskoersen staat hij dus ook zijn mannetje. Alle kleinere rondes in slecht weer met een selectief parcours kan Otje winnen.

DOWSETT Alex (30) 1
Tijdrijder & aanvaller

Ik had iets meer tegenstand van Bram verwacht bij deze bieding maar tot mijn grote verbazing mocht ik Alex voor 1 punt hebben. Dowsett of Cummings wordt Brits kampioen tijdrijden dus het aankoopbedrag van beide heren heb ik al terug. Al die andere punten die Dowsett, verlost van het juk van eerst Sky en later Movistar, bijeen gaat fietsen is pure winst.

TAARAMÄE Rein (31) 1
 klassementsrenner

Toen ik zag dat Rein slechts 31 jaar wordt in deze editie was ik eerlijk gezegd verbaasd. De laatste twee jaar waren voor Taaramaë weinig succesvol. Bij Direct Energie is hij weer terug in een Franse ploeg. Dat lijkt hem het beste te passen. Rein presteert het best in minder strak georganiseerde ploegen waar opportunisme prevaleert boven een strak keurslijf. Ik hoop dat hij in 2018 weer iets van zijn klasse gaat tonen. De randvoorwaarden zijn in ieder geval optimaal.

BYSTRØM Sven Erik (26) 1
Aanvaller

Sven werd in 2014 wereldkampioen in de onder 23 categorie. Caleb Ewan werd daar tweede. Bystrøm is bijna 1,90, heeft een goede tijdrit en een redelijke sprint. Als hij wil winnen moet hij aanvallen en dat doet hij graag!

TURGIS Anthony (24) 1
Aanvaller

Turgis had ik vorig jaar ook en geef hem graag een tweede kans. In winnende positie in de l’Eurométropole stak hij iets te vroeg de handjes in de lucht. Hij werd derde. Dat zijn onprettige ervaringen voor een virtuele ploegleider. Op dergelijke momenten blijken collega’s over weinig empathie en gevoel voor humor te beschikken. Jammer! Maar Anthony blijft een klasbak en zal met zijn aanvallende rijstijl kans maken op vele overwinningen in de kleinere Franse eendagskoersen.

POWER Robert (23) 1
 klassementsrenner in spé

Power is één van de grootste Australische rondetalenten. Na veel blessureleed in het eerste jaar van zijn profcarrière zal hij in 2018 zich tot de nieuwe ster aan het firmament ontpoppen. Robert is een lange termijn jokerproject daarom hoop ik dat de punten nog een paar jaar uitblijven. Tot op heden houdt hij zich strikt aan dit plan.

WALLAYS Jelle 1
Klassiekerrenner

Waar het voor wielrenners vaak lastig is om langjarige contracten te verdienen tekende Jelle tot 2020 bij de Belgische Lotto. Deze blijk van vertrouwen zal Wallays goed doen. Voor de grote klassiekers komt hij te kort maar voor de categorie daaronder is hij een renner om rekening mee te houden. Dit bewees hij door in 2014 in Parijs Tours en in 2015 in Dwars door Vlaanderen te winnen. Met de aanschaf van Jelle is het contingent kleppers voor de Vlaamse wedstrijden nog nooit zo sterk vertegenwoordigd geweest in mijn ploeg.

LE BON Johan (28) 0
Klassiekerrenner & tijdrijder

Johan is een groot Frans talent voor Vlaamse wedstrijden. Daarnaast kan hij goed tijdrijden. Le Bon, een Breton, reed bij de junioren en beloften de concurrentie aan flarden. Johan krijgt dit jaar wederom de laatste kans in deze sterrenploeg om zijn talent te tonen. Hij heeft door zijn matige jaren tot nu toe een stapje terug moeten doen qua ploeg en heeft FDJ verlaten. Hij rijdt nu voor Vital. Ik hoop dat Le Bon in deze Bretonse formatie wel tot volle wasdom komt.